hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Az olimpiai szabadkártyák véglegesek és érinthetik a magyar bokszolókat is a sorsolásnál

Az olimpiai szabadkártyák kérdései is eldőltek a párizsi ötkarikás játékok előtt, összesen kilenc ökölvívó vehet részt az ún. Tripartite Quota Commission jóvoltából. A bizottság döntései a magyar ökölvívókat is érintik, mert mindhárom magyarnak a súlyába került egy-egy szabadkártyás meghívott ökölvívó.

Palesztina, a Salamon-szigetek, Mozambik, Haiti, Zambia, Montenegró, Mali, Tonga-szigetek, valamint a Zöld-foki szigetek részesülhetett egy-egy ökölvívó kvótában a kvalifikációs versenyeket követően. Minden kontinensre került így extra kvóta a bizottság döntése értelmében, Afrikába a legtöbb, szám szerint négy is. Hámori Luca súlyában a zöld-foki szigeteki Ivanusa Gomes Moreira kapta meg a szabadkártyát, aki messze nem lebecsülendő ellenfél, világbajnokságon jutott már be a legjobb nyolc közé is. A Portugáliában készülő 36 éves ökölvívó nemcsak a mezőnyt tölti fel, de erősíti is, a bangkoki olimpiai kvalifikációs tornán is csak egy lépésre volt a kvótától a negyeddöntőben, amelyet végül a bizottság meg is adott neki.

Kovács Richárd egy sokkal könnyebb riválist kaphat, amennyiben találkozik a szabadkártyás ellenféllel a férfi kisváltósúlyban (63.5kg). Ricsi súlyában a Salamon-szigeteket képviselő Pemberton Lele kapott lehetőséget, ő 2019-ben a Csendes-óceáni Játékokon ért el egy ezüstöt, míg 2023-ban ugyanezen a versenyen bronzig jutott.

Akilov Pylyp súlyában egy Haitit képviselő, de Kanadában élő és ott bokszoló ökölvívó kapott lehetőséget az olimpiai indulásra, Cedrick Belony-Duliepre. A 25 éves ökölvívó jamaicai és barbadosi ellenfeleket legyőzve jutott el a legjobb négy közé a tavalyi Pánamerikai Játékokon és szerzett egy bronzérmet. A nemzetközi eseményeken rendre ér el győzelmeket, így őt is természetesen komolyabb ellenfélnek kell kezelni.

Tizennégy versenynap, huszonnyolc versenyprogram, tizenhárom súlycsoport, 68 nemzet és 248 versenyző, ezek a párizsi olimpiai játékok ökölvívó tornájának a számai. A három fős

magyar olimpiai bokszcsapat lengyelországi és franciaországi edzőtáborokkal készül fel az

ötkarikás eseményre.

A hivatalos versenyprogram már ismert, július 27-én indul az ökölvívó program, amely az olimpia első napja is minden sportágban. Augusztus 4-ig minden esemény a North Paris Arénában kerül megrendezésre, majd a szünnapot követően 6-ától a Roland Garros teniszpályáján folytatódnak a küzdelmek már a bajnoki címekért.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események