hu +36 1 460 68 79 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. [email protected]

Lakotár Hanna egy lépésre került az olimpiai kvótától, Nakota Veronika szoros meccsen szenvedett vereséget

A bangkoki olimpiai világkvalifikációs torna szombati napján Lakotár Hannáért és Nakota Veronikáért soríthattunk.

Lakotár Hanna első győzelmét követően a második akadályt is sikerrel vette a bangkoki második olimpiai világkvalifikációs tornán, így a legjobb nyolc közé jutott be. Hanna így egy lépésre került a kvótától, holnap ír riválissal vív ki-ki meccset.

Lakotár Hanna döntő fölénnyel győzte le tádzsik ellenfelét az első körben, és Eb-bronzérmesünkre ezúttal ismét egy volt szovjet tagállambeli várt, az örmény Jekatyerina Szicseva. Riválisa oroszként versenyzett egészen 2022-ig, de mivel nem sok babér termett számára hazájában, így Örményországban folytatta a pályafutását.

A közel tíz évvel idősebb örmény ellen Hanna taktikusan kezdett, nem kapkodott, egyes ütésekkel dolgozott, míg Szicsevának a második, illetve a harmadik percben voltak hangsúlyosabb ütései. Az első menet nagy sakkjátszma volt a felek között, nem sok tiszta találatot vittek be és 3:2-re az örmény vezetett a szoros felvonást követően.

A második menetben kicsit többez mozogtak lábon is a felek, találat ekkor sem volt sok, de az örmény többször lecsavarta Hanna fejét, így kapott egy intést, amely közelebb vitte versenyzőnket a győzelemhez. Nagy taktikai csata zajlott a ringben, amelyből a harmadik menetben is Hanna jött ki jobban, így az olimpiai kvótáért harcolhat vasárnap. Ellenfele nem az ukrán Anasztaszija Kovalcsuk, hanem az ír Jennifer Lehane lesz, aki legyőzte a 2022-es Európa-bajnokot.

Lakotár Hanna fantasztikus taktikai sikerét követően Nakota Veronikának nem sikerült a bravúr, de nagyon közel állt szintén a sikerhez a bangkoki második olimpiai világkvalifikációs tornán.

Nakota Veronika a sokkal magasabban jegyzett svéd Love Holgersson legyőzésével jutott be a legjobb tizenhat közé, ahol egy délkelet-ázsiai ökölvívó, a Fülöp-szigeteki Hergie Bacyadan várt rá. Ellenfele wushuban volt világbajnok, majd 2019-ben váltott ökölvívásra, és idén megnyerte a spanyolországi Boxam tornát is. Ifjúsági világbajnokunk támadólag lépett fel, irányítani akarta a mérkőzést, ez már az első pillanatokban kiderült. A sok fogásért Bacyadan már az első menetben intést kapott, amely remekül jött az első felvonást 3:2-re megnyerő magyarnak, majd így 10:8-as előnyre tett szert három pontozói lapon is.

Nagy csata alakult ki a ringben, folyamatos ökölvívást ritkán láthattunk, de mindkét fél igyekezett minél több egyenest ütni. Az utolsó menet előtt minden pontozónál 19:18-ra vezetett Nakota, de Bacyadan többet ment előre a zárófelvonásban, és 3:2-re megnyerte az összecsapást.

A magyar csapat kilencedik napi eredményei a második világkvalifikációs tornán:

Női 75kg, a 8 közé jutásért: Nakota Veronika – Hergie Bacyadan (Fülöp-szigeteki) 2:3

Női 54kg, a 8 közé jutásért: Lakotár Hanna – Jekatyerina Szicseva (örmény) 4:0

Nakota Veronika nem jutott tovább.

Hajrá, magyar ökölvívás!

Közelgő események